ПОВЕРНЕННЯ З НЕБУТТЯ

Віднедавна Державна спеціалізована художня школа-інтернат І-ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішному» носить ім’я відомого художника, архітектора, графіка Василя Кричевського. У цьому закладі на уроках історії учні вивчають життя і творчість видатної родини Кричевських. Один із таких незвичайних уроків, присвячений історії рідного краю, днями відбувся в Музеї мистецької родини Кричевських.

П’ятикласники, що завітали до Музею разом із вчителем історії Світланою Безрук, дізналися про історію забудови та архітектурні особливості будівлі Музею, оглянули оригінальні документальні матеріали та фото славетної родини Кричевських. Ознайомилися з частково реконструйованою колекцією стародавніх речей, що збирав Василь Григорович Кричевський, яка загинула під час більшовицького перевороту в будинку першого президента України Михайла Грушевського (1918). Учні мали нагоду подивитися фрагмент першого кольорового фільму в Україні «Сорочинський ярмарок» (1938), художником-оформлювачем якого був Василь Кричевський. Дитяче захоплення викликала виставка Гончарської Шевченкіани та творів лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка – Івана Білика, Михайла Китриша, Василя Омеляненка, Петра Печорного.

На подвір’ї Музею мистецької родини Кричевських учні ознайомилися з глиняними монументальними скульптурами та Стіною гончарної слави України.

Урок з вивчення рідного краю,проведений у Музеї мистецької родини Кричевських, залишив незабутні враження в дитячих серцях. Свою подяку в Книзі відгуків залишила Світлана Безрук:

«Щиро вдячні організаторам, працівникам Музею мистецької родини Кричевських.

Процвітання Вам, натхнення, успіхів у розбудові української державності та української національної ідеї.

Ваш вклад у формування справжніх патріотів України – неоціненний!

Щиро вдячні учні 5 класу ДСХШІ – І-ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішні» імені В.Кричевського.

Вчитель історії Безрук С.О.»

 

Тетяна Марченко,

працівник Музею мистецької родини Кричевських