АРХІВажлива справа: Василь Кричевський

http://prostir.museum/ua/post/36327

У рамках віртуального проекту "АРХІВажлива СПРАВА" представляємо документи видатного українського живописця, архітектора Василя Григоровича Кричевського (1873-1952) з фондів Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України (ЦДАМЛМ України).

Документи пов’язані з життям і творчістю Василя Кричевського зберігаються у особовому фонді художника; цікаві матеріали зберігаються у фонді учня художника, архітектора Петра Костирка; у фонді товариша майстра, письменника Юрія Яновського та у фонді українських колекціонерів. У музейному фонді зберігається мольберт Василя Кричевського, який передав на державне зберігання художник Олександр Іванович Вовк у 1988 році; в меморіальному кабінеті Івана Микитенка є картина Кричевського «Кримський пейзаж», яка свого часу належала родині Косачів. У книжкових колекціях науково-довідкової бібліотеки ЦДАМЛМ України представлені видання 1920-1940-х років, оформлені Василем Кричевським.

В он-лайн режимі пропонуємо ознайомитися із фото Василя Кричевського, аквареллю 1928 року , фотоілюстрацією проекту будинку «Роліт» у Києві; листом художника 1940 року; каталогом виставки творів митця 1941 року; обкладинкою творів Яновського.

Запрошуємо дослідників української культури ознайомитися з документами про життя і творчість Василя Кричевського у читальному залі архіву-музею.

Перелік.

1. В.Кричевський.Індивідуальне фото.
Матеріали про Кричевського В.Г. у фонді архітектора Костирка Петра Федоровича.
ЦДАМЛМ України, ф.1036, оп.1, од.зб.28, арк.187.

2.В.Кричевський.Пейзаж.
Фанера, акварель.1928 р
На звороті дарчий напис Юрію Яновському.
Музейна колекція ЦДАМЛМ України.

3. В.Кричевський, П.Костирко. Проект будинку «РОЛІТ», кооператив літераторів у Києві.
Фотоілюстрація.б/д.
ЦДАМЛМ України, ф.1036, оп.1, од.зб.28, арк.169.

4. Лист В.Г.Кричевського А.І.Собкевичу з проханням надати картини з приватної колекції для персональної виставки та розпискою П.Ф. Костирка про одержання картин.
27, 29 травня 1940 р.
ЦДАМЛМ України, ф.1256, оп.12, од.зб.1, арк.1.

5.Каталог виставки творів Василя Кричевського
квітень-травень 1941 р.
ЦДАМЛМ України, ф.1036, оп.1, од.зб.28, арк.9

6. В.Кричевський.Обкладинка роману «Вершники», видавництво «Рух»
НДБ ЦДАМЛМ України, книжкова колекція Юрія Яновського.


Оксана Олійник,
провідний науковий співробітник відділу використання інформації документів ЦДАМЛМ України