В Опішному відбудуться урочистості на пошанування Кричевського-державотворця

Значення постаті Василя Кричевського вагоме не лише для національної культури. Ім’я видатного мистця вписане золотом у становлення Української державності.

На початку ХХ століття – у буремні роки національно-визвольної боротьби, серед подій Української революції – народилася незалежність Української Народної Республіки. Творці нової історії на чолі з Михайлом Грушевським ухвалили рішення про розробку державної символіки. Відтак 25 лютого 1918 року малим Державним гербом було обрано тризуб – емблемний знак княжої влади Володимира Великого. Хоча історичне коріння цього зображення сягає давнини й культури різних країн, саме тризуб часів Київської Русі, за твердженням більшості членів Комітету Центральної Ради, підкреслив спадкоємність УНР від попередніх періодів української історії.

Розробку герба на основі Володимирового тризуба було доручено Василю Кричевському, який означив в українській історії ще одну, не менш важливу дату: 22 березня 1918 року постановою Центральної Ради Української Народної Республіки було затверджено підготовлені ним проекти Малого й Великого Герба, ескізи печаток та віньєток офіційних документів новоутвореної держави. Герби являли собою тризуб, оточений вінком з оливкового листя на знак миролюбної політики.

Важко переоцінити вагомість державотворчої місії Кричевського, враховуючи те, що мистець став одним із творців і національної банкноти – гривні. На початку 1918 року, згідно з «Тимчасовим наказом про випуск державних кредитових білетів УНР» Центральної Ради від 19 грудня (за ст. ст.) 1917 року, в державному обігу перебували перші українські грошові білети – карбованці. Однак використання для друку високоякісного, але звичайного паперу, робили їх вразливими до фальшування. Зважаючи на це, 1 березня 1918 року Мала Рада під головуванням Михайла Грушевського прийняла «Закон про грошову одиницю, биття монети та друк кредитових державних білетів», створивши нову грошову одиницю – гривню. Серед запроваджених банкнот (2, 10, 100 та 500 гривень) першою з’явилася банкнота номіналом 2 гривні, ухвалена до офіційного друку та розповсюдження за проектом Василя Кричевського.

У рік – століття від часу знакових державних подій – належне віддати шану примусово й несправедливо забутому генію української культури, що врешті-решт повертається до національної плеяди сяйливих. Єдиний в Україні Музей мистецької родини Кричевських готує урочисті події з нагоди 100-ліття з часу створення Василем Кричевським Національного герба України «Тризуб» та перших українських банкнотів. 22 березня 2018 року в Опішному відбудеться не тільки презентація унікальної виставки перших грошових білетів Української Народної Республіки – Гончарна столиця стане місцем єднання науковців, музеологів та колекціонерів, а також усіх, кому близьке й значиме ім’я Василя Кричевського.

Запрошуємо долучитися до події, що стане винятковою для сучасності!

Жанна Невкрита,
інформаційна служба
Національного музею-заповідника українського гончарства