«Проживаємо поряд, а в музей потрапили вперше»

На календарі вже весна, але зима продовжує господарювати, не хоче поступатися своїми правами. Та незважаючи на складні погодні умови, жителі Опішного Любов Бордун та Зінаїда Різник завітали до Музею мистецької родини Кричевських. Привітавшись, вони зауважили: «Проживаємо поряд, а в музей потрапили вперше». З великим захопленням вони оглянули експозицію. Їх погляд привабили гобелени, які прикрашають стіни музею, зацікавили ковальські роботи, але найбільше привернув увагу глиняний посуд великих розмірів, адже такий не кожен майстер міг «витягнути» на гончарному крузі.

Любов Бордун багато років пропрацювала на заводі «Художній керамік». Нині саме в його приміщенні функціонує Музей мистецької родини Кричевських. Ось що вона розповіла: «Зі своєю сусідкою Зінаїдою Різник ми товаришуємо дуже давно. Часто проходимо повз Музей. Вхід завжди відчинений. Позаглядаємо з вулиці і йдемо далі, а душею тягнемося до цієї будівлі. Тут я раніше працювала, на заводі «Художній керамік». Спочатку на першому цеху перебирала посуд, а потім перейшла на другий цех маркувальницею. На цій посаді пропрацювала 23 роки, з 1970-го до 1993-го. Потім пішла на заслужений відпочинок.

Ми ніби зачаровані. Ніколи не думали, що руїни заводу можна привести до ладу. Хочеться подякувати працівникам Музею за те, що вони змогли зберегти цю давню будівлю для наших нащадків, щоб вони знали й пам’ятали, чим славилося наше селище».


Тетяна Марченко,
молодший науковий співробітник
Музею мистецької родини Кричевських