В Опішному відзначили століття державотворчих подій

2018 рік – особливий для сучасності: цьогоріч виповнюється століття Тризуба в статусі національного символу Української державності. Чоловою постаттю цієї знаменної події став славетний Василь Кричевський – автор проектів Малого й Великого Гербів Української Народної Республіки, один із творців національної двогривневої банкноти серед перших грошових білетів новоствореної держави.

Ім’я мистця багатогранного таланту особливе для Опішного. Саме тут 22 березня 2018 року Національний музей-заповідник українського гончарства пошанував державний символ і діячів українського державотворення в Музеї мистецької родини Кричевських – єдиному в Україні музеї, присвяченому творчій спадщині великої династії.
У рамках урочистостей відкрилася виставка перших українських банкнотів доби національно-визвольних змагань (1917–1919) з найбільш повної в Полтавському регіоні колекції Музею гончарства, а також експозиція архівних матеріалів Василя Мазуренка – голови спеціальної Комісії з розробки перших українських банкнотів (1918), технолога-кераміста, дослідника українського гончарства.

З цієї нагоди до Опішного завітали гості з Києва та Полтави, що представили провідні державні, освітні установи та музеї України.
Пропонуємо фотопідсумки Урочистої Академії з нагоди 100-річчя від часу створення Василем Кричевським ескізів національного герба України «Тризуб» та перших українських банкнотів.

Фотопогляд Тараса Пошивайла.