Василь Григорович Кричевський – основоположник кіно-декораційного живопису

Щорічно в другу суботу вересня в Україні відзначається День українського кіно. Цьогоріч таке свято припадає на 8 вересня.

У житті Василя Григоровича Кричевського кіно також відігравало далеко не останню роль. Він цікавився кінематографією від самого початку її в Україні наприкінці ХІХ століття, спостерігаючи за її розвитком в окремий вид мистецтва. Через три десятиліття, 1925 року, Кричевський сам став частиною цієї кінематографії, розпочавши на запрошення режисера Петра Чардиніна роботу над фільмом «Тарас Шевченко». Це був перший випадок у кіно України, коли режисер шукав собі наукового й мистецького консультанта, а водночас, і художника фільму. Не дарма пізніше Василь Кричевський був названий основоположником кіно-декораційного живопису.

Менше ніж за півтора десятки років Василь Григорович консультував та оформив 12 кінофільмів, які побачили екран, у тому числі й перший український кольоровий фільм «Сорочинський ярмарок».

Пропонуємо до вашої уваги матеріали статті Василя Кричевського про роботу над фільмом «Тарас Шевченко» для журналу «КІНО» (вид-во «ВУФКУ», Київ, 1926), перевидану через 90 (!) років у американському діаспорному виданні «Свобода».

 

 

 

Антон Плохой, завідувач Музею

мистецької родини Кричевських