Незабутня Сумщина

Життєва й творча спадщина родини Кричевських розпорошена по багатьох регіонах України (Сумщина, Харківщина, Полтавщина, Київщина, Одещина, Львівщина і т. д.), а також інших країнах. Саме тому співробітники Музею мистецької родини Кричевських Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному не обмежуються дослідженням і фіксацією матеріальної й духовної спадщини мистців Кричевських лише за власною колекцією.

18-20 липня 1918 року молодші наукові співробітники Музею мистецької родини Кричевських Наталя Кужим і Вікторія Короткевич здійснили експедицію на батьківщину старійшин мистецького роду Кричевських – Сумщину.

Під час експедиції було заплановано відвідати Сумський та Лебединський міський художні музеї; Державний архів Сумської області; садиби, в яких мешкала родина Кричевських у Ворожбі й Лебедині; церкву у Ворожбі з розписами, що, за переказами місцевих жителів, нібито належать авторству Василя Григоровича Кричевського. Проте неможливо було запланувати ті емоції й відчуття, які переповнюють душу, коли вперше стаєш на землю, що дала життя й виплекала своєю чаруючою красою, своїми козачими традиціями цих геніальних творців.

Детальніше про кожен пункт нашого експедиційного маршруту читайте в наступних повідомленнях.

Експедиційний маршрут молодших наукових співробітників Музею мистецької родини Кричевських Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному Наталі Кужим і Вікторії Короткевич. Сумщина. 18-20.07.2018.

Вікторія  Короткевич,

молодший науковий співробітник

 

Музею мистецької родини Кричевських